Cukniowe pankejki

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

placki z cukinią

Zdrowa pychotka, znika z talerza błyskawicznie:) nawet bez cukrowej posypki.

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g mąki przesianej przez sitko
  • czubata łyżka kleiku ryżowego (lub kaszki dla dzieci bobovita)
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Robimy tak:

Cukinię najlepiej dzień wcześniej zetrzeć na drobnej tarce, oprószyć solą i odstawić do lodówki. Dnia następnego… do miski wlewamy szklankę mleka, dodajemy mąkę przesiewając ją przez sitko (moje niezawodne sitko widać na zdjęciu gdy Igo robi szarlotkę). Dzięki temu nie trzeba używać miksera i mieszając ręcznie miotełką możemy uzyskać gładką konsystencję ciasta. Wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier waniliowy, kleik ryżowy i dokładnie mieszamy. Potem dodajemy odciśniętą z soku startą cukinię. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie można dodać jeszcze kleiku/kaszki. Na końcu dodać 2 łyżki oleju

Smażymy na suchej teflonowej patelni.

Polecam również dyniowe placuszki:)

Kategoria: Bez kategorii 4 komentarze »

4 odpowiedzi to “Cukniowe pankejki”

  1. Mania

    Cukiniowy pankejek z cukrem? Dobre??? Co ja, kurna, wiem o gotowaniu, ech…

  2. Kasia

    Sprobujemy usmazyc. W Jule zadne warzywka nie wchodza ale moze takim sprytnym sposobem sie uda;)

  3. Agathorre

    :) Maniu, czy dobre? dobre! Igor zjadł bez cukru 7 sztuk na kolację i potem 3 na śniadanie. I Monster Michał (tato) też wcinał:)

  4. Mania

    No bo bez cukru to ja rozumiem. Mnie właśnie o to słodzenie idzie, że dziwnie trochę. Igo rządzi!! :) :)


Skomentuj...



Początek strony