Świderki w kremowym, brokułowym sosie

[print_site]

świderki, z brukułowym, kremowym sosem

A co teraz zjemy? Byle co? byle szybko i byle zjadło! Szybka potrzeba, szybkie danie:) czy takie przepisy są mile widziane?

Składniki:

  • makaron świderki ugotowane al dente
  • boczek pokrojony w kostkę (prosto z zamrażarki zakupiony w Lidlu:)  około 200g
  • 1 por – białe i blado zielone części
  • 1 brokuł
  • 2 kopiaste łyżki kremowego serka białego „Mój ulubiony”
  • kopiasta łyżka szczypiorku (prosto z zamrażarki, leży tam zawsze obok zamrożonego koperku)
  • koperek (tym razem był świeży)
  • pieprz i sól
  • serek typu parmezan do obfitego posypania

Brokuł podzielony na równe części wkładamy do wrzątku, wsypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. (Cukier pomaga zachować ładny zielony kolor warzywa). Na patelnię wrzucamy boczek (mój był chudy więc musiałam dodać nieco oleju)  i pokrojony por – podsmażamy. Połowę brokułów miksujemy ze szklanką wody z  gotowania i serkiem. Dodajemy zieloną maź na patelnię. Na patelnię dodajemy też resztę brokułów. Mieszamy, dosypujemy koperek, szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Sos gotowy:)

Podawać z makaronem po obfitym posypaniu „parmezanowym” serem.

W trakcie konsumpcji stwierdziłam, że miksowanie nie było potrzebne. Brokuł był miękki i tak czy siak rozwalił się doszczętnie w trakcie ostatecznego mieszania na patelni.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony