tarta z rabarbarem
Przepis dziś sezonowy z udziałem rabarbaru. Wymyślony na poczekaniu… lecz smakowity bardzo!
Spód do tarty:
- pół szklanki mąki pszennej razowej
- pół szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki cukru
- 190 g masła
- odrobina zimnej wody
Wypełnienie rabarbarowe:
- rabarbar
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- 3 łyżeczki cukru
- płatki migdałowe
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 15 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15-20 minut do lekkiego zbrązowienia. Na czas wstępnego pieczenia przykrywam krawędź tarty folią aluminiową, by zapobiec zbytniemu przypieczeniu.
W misce roztrzepać jajka, śmietanę lub jogurt i cukier. Na wstępnie upieczona tartę wysypać pokrojony rabarbar i zalać masą jajeczną. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC, aż tarta się ‘zetnie’.
Ciasto może okazać się zbyt kwaśne… wtedy wystarczy obficie oprószyć cukrem pudrem.
Kategoria: Bez kategorii Komentarz »