tarta z rabarbarem

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Tarta z rabarbarem gotowa

Przepis dziś sezonowy z udziałem rabarbaru. Wymyślony na poczekaniu… lecz smakowity bardzo!

Spód do tarty:

  • pół szklanki mąki pszennej razowej
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 190 g masła
  • odrobina zimnej wody

Wypełnienie rabarbarowe:

  • rabarbar
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 3 łyżeczki cukru
  • płatki migdałowe

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 15 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15-20 minut do lekkiego zbrązowienia.  Na czas wstępnego pieczenia przykrywam krawędź tarty folią aluminiową, by zapobiec zbytniemu przypieczeniu.

W misce roztrzepać jajka, śmietanę lub jogurt i cukier. Na wstępnie upieczona tartę wysypać pokrojony rabarbar i zalać masą jajeczną. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC, aż tarta się ‘zetnie’.

Ciasto może okazać się zbyt kwaśne… wtedy wystarczy obficie oprószyć cukrem pudrem.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony