czekoladowa tarta z kremem z mascarpone i owocami

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

czekoladowa tarta z owocami i mascarpone

Tak wyglądało urodzinowe ciasto dla męża. Sam  nie miał szczęścia skosztować… szybko się rozeszło:)

Przepis pochodzi z książki Czekolada. Łatwe przepisy krok po kroku.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżki stołowe kakao w proszku
  • 150 g masła
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2-3 łyżki stołowe wody
  • 50g czekolady deserowej
  • 50g migdałów w kawałkach
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • owoce – truskawki, nektarynki

Krem:

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Następnie stopniowo dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać łyżką. Schłodzić w lodówce.

Przesiać mąkę i kakao w proszku do miski.  Pokroić masło na kawałki, dodać do mąki pszennej i rozcierać w palcach aż masa będzie przypominała zacierki. Dosypać cukier i wymieszać.Wlać odpowiednią ilość wody (około 1-2 łyżek), aby  udało się wyrobić miękkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i na 15  minut wstawić do lodówki.

Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką i wyłożyć ciastem blaszkę do tarty (średnica około 24cm). Nakłuć ciasto widelcem, piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC.

Zrobić galaretkę używając 50% wody podanej na opakowaniu.

Gdy ciasto całkiem ostygnie, roztopić czekoladę posmarować czekoladą brzegi tarty i posypać kawałkami migdałów. Odstawić na bok aby czekolada stężała. Na kruche ciasto wyłożyć masę z serka mascarpone, poukładać owoce. Gdy galaretka zacznie tężeć polać nią owoce.

Całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony