herbatnikowe serniczki dyniowe
Połączenie twarożku z dynią, aromatycznym imbirem, cynamonem i gałką to zupełnie nowe wymiary smakowe sernika. By wykonać serniczek na jednego „chapsa” można użyć blachy do muffinków i okrągłych herbatników, które się do niej idealnie zmieszczą:)
Po pieczeniu miękną i stanowią świetną kombinację z serkiem.
Masa serowo – dyniowa
• 500 g śmietankowego twarogu
• 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
• 1 szklanka puree z pieczonej dyni*
• 2 jajka
• 1/2 łyżeczki przypraw do dyni (1/4 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki imbiru w proszku, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej)
Ubijać ser z cukrem na średnich obrotach miksera, aż będzie gładki, przez około 5 minut. Dodać połowę (1/2 szklanki) puree z dyni i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i wbijać po jednym jajku, ubijać tylko do połączenia się składników. Wymieszać z przyprawami.
Wykonanie: poukładać po 1 herbatniku na spody wgłębień na muffinki i wyłożyć na nie masę równomiernie. Piec około 30 minut w 180°C. Ostudzić w uchylonym piekarniku.
źródło dot. przepisu na masę: kwestia smaku
* mój sposób na przygotowanie puree z dyni opisałam przy placuszkach dyniowych
Kategoria: Bez kategorii 2 komentarze »
Styczeń 6th, 2012 at 23:45
Ale fajny pomysł!! Jeśli to smakuje podobnie do sylwestrowego sernika to jest przepyszne.
A co się robi z czekoladą bo gdzieś Ci umknęła w opisie. Do sera się dodaje?
Styczeń 10th, 2012 at 22:42
:) aa… rzeczywiście, dziękuję za słuszną uwagę:) już usunęłam z opisu czekoladę, gdyż jej po prostu nie użyłam:)