My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

herbatnikowe serniczki dyniowe

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Połączenie  twarożku z dynią, aromatycznym imbirem, cynamonem i gałką to zupełnie nowe wymiary smakowe sernika. By wykonać serniczek na jednego „chapsa” można użyć blachy do muffinków i okrągłych herbatników, które się do niej idealnie zmieszczą:)

Po pieczeniu miękną i stanowią świetną kombinację z serkiem.

Masa serowo – dyniowa
• 500 g śmietankowego twarogu
• 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
• 1 szklanka puree z pieczonej dyni*
• 2 jajka
• 1/2 łyżeczki przypraw do dyni (1/4 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki imbiru w proszku, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej)

Ubijać ser z cukrem na średnich obrotach miksera, aż będzie gładki, przez około 5 minut. Dodać połowę (1/2 szklanki) puree z dyni i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i wbijać po jednym jajku, ubijać tylko do połączenia się składników. Wymieszać z przyprawami.

Wykonanie: poukładać po 1 herbatniku na spody wgłębień na muffinki i wyłożyć na nie masę równomiernie. Piec około 30 minut w 180°C.  Ostudzić w uchylonym piekarniku.

źródło dot. przepisu na masę: kwestia smaku

* mój sposób na przygotowanie puree z dyni opisałam przy placuszkach dyniowych

 

 

 

Kategoria: Bez kategorii 2 komentarze »

2 odpowiedzi to “herbatnikowe serniczki dyniowe”

  1. Mania

    Ale fajny pomysł!! Jeśli to smakuje podobnie do sylwestrowego sernika to jest przepyszne.
    A co się robi z czekoladą bo gdzieś Ci umknęła w opisie. Do sera się dodaje?

  2. Agathorre

    :) aa… rzeczywiście, dziękuję za słuszną uwagę:) już usunęłam z opisu czekoladę, gdyż jej po prostu nie użyłam:)


Skomentuj...



Początek strony