herbatnikowe serniczki dyniowe

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Połączenie  twarożku z dynią, aromatycznym imbirem, cynamonem i gałką to zupełnie nowe wymiary smakowe sernika. By wykonać serniczek na jednego „chapsa” można użyć blachy do muffinków i okrągłych herbatników, które się do niej idealnie zmieszczą:)

Po pieczeniu miękną i stanowią świetną kombinację z serkiem.

Masa serowo – dyniowa
• 500 g śmietankowego twarogu
• 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
• 1 szklanka puree z pieczonej dyni*
• 2 jajka
• 1/2 łyżeczki przypraw do dyni (1/4 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki imbiru w proszku, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej)

Ubijać ser z cukrem na średnich obrotach miksera, aż będzie gładki, przez około 5 minut. Dodać połowę (1/2 szklanki) puree z dyni i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i wbijać po jednym jajku, ubijać tylko do połączenia się składników. Wymieszać z przyprawami.

Wykonanie: poukładać po 1 herbatniku na spody wgłębień na muffinki i wyłożyć na nie masę równomiernie. Piec około 30 minut w 180°C.  Ostudzić w uchylonym piekarniku.

źródło dot. przepisu na masę: kwestia smaku

* mój sposób na przygotowanie puree z dyni opisałam przy placuszkach dyniowych

 

 

 

Kategoria: Bez kategorii 2 komentarze »

2 odpowiedzi to “herbatnikowe serniczki dyniowe”

  1. Mania

    Ale fajny pomysł!! Jeśli to smakuje podobnie do sylwestrowego sernika to jest przepyszne.
    A co się robi z czekoladą bo gdzieś Ci umknęła w opisie. Do sera się dodaje?

  2. Agathorre

    :) aa… rzeczywiście, dziękuję za słuszną uwagę:) już usunęłam z opisu czekoladę, gdyż jej po prostu nie użyłam:)


Skomentuj...



Początek strony