razowe racuchy bananowe
Jestem wielką fanką racuchów i placuchów dlatego próbuję przepisów wszelakich. Dzieciorki zajadały z musem z ubiegłorocznych papierówek. Tato jak zwykle z syropem klonowym.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 1,5 szklanki mleka
- 14 g drożdży suchych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 duże dojrzałe banany
Banany pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny.
Pozostałe składniki umieścić w obszernej misce, wymieszać dokładnie widelcem. Dodać drobno pokrojone banany, wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie – jeśli tak jest można dodać łyżkę lub dwie mąki. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odstawić do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto nabierać dużą łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju (ja smażyłam na niemal suchej patelni – dlatego moja wersja wygląda zupełnie inaczej niż w przepisie oryginalnym). Odwracać na drugą stronę kiedy powierzchnia racuchów pokryje się pęcherzykami powietrza – tak jak widać na zdjęciu.
Kategoria: Bez kategorii Komentarz »