Żytnie ciacho z jabłkami i inne jego wariacje

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

żytnie ciasto z marchewką, jabłkiem imbirem i cynamonem

Oryginalny przepis pochodzi stąd. Zwykle nie posiadam kompletu wymaganych składników i stosuję często różnorodne zamienniki.

Zanim umieściłam przepis  na blogu zdążyłam  to ciasto zrobić już w  trzech wersjach. Za każdym razem ze smacznym sukcesem:)

Poniżej wersja z marchewką, imbirem i płatkami owsianymi:

  • 1 duże jabłko 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 40g płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki utartej surowej marchewki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 50 g  miodu
  • łyżeczka świeżego imbiru
  • 100 g cukru brązowego
  • 75 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko,
  • płatki migdałów

Jabłko obrać, pokroić w kostkę, oprószyć cynamonem i wymieszać.

W naczyniu wymieszać zmielone migdały, mąkę, płatki i proszek.

Do małego garnuszka włożyć masło, miód, imbir, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać widelcem. Dodać suche składnki, marchewkę i wymieszać. Na koniec wsypać jabłka i wymieszać. Ciasto będzie gęste.

Foremkę keksówkę o wymiarach 20 x 8 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 – 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Na zdjęciu znajdziecie wersję z marchewką (bardziej pomarańczową),  jak i wersje oryginalną – ciemniejszą.

 

Kategoria: Bez kategorii 5 komentarze »

5 odpowiedzi to “Żytnie ciacho z jabłkami i inne jego wariacje”

  1. Mania

    Ciacho rzeczywiście przepyszne :)

  2. Odkrywcza mama

    Dziękuję za tyle wspaniałych przepisów. Postanowiłam Cię wyróżnić za to, że jesteś taka świetna, więc zapraszam do siebie na bloga http://odkrywczamama.blogspot.com/2012/04/bardzo-mia-nominacja.html po odbiór nominacji! I zachęcam do kontynuacji zabawy. Pozdrawiam

  3. justyna

    wspaniała strona :) wpadlam na nią przez przypadek ale obłędne przepisy :) bede tu witać od teraz częsciej

  4. Agathorre

    :) cała przyjemność po mojej stronie :) zapraszam!

  5. ania

    Witaj,
    A ja bym chciała żeby moje ciasto wyszło tak piękne jak twoje ale niestety nie udało mi się :( wyszło mokre w środku i nie wyrosło jak twoje :( a piekłam je trochę dłużej aż brzegi odeszły od foremki nie wiem co źle zrobiłam :( ale spróbuję raz jeszcze bo przypomina mi smak i zapach z dzieciństwa :)
    W ogóle to super stronka z pysznościami cieszę się że tu trafiłam;)
    Pozdrawiam


Skomentuj...



Początek strony