Zapiekane: bakłażany, pomidory, cukinia

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

zapiekane: bakłażan, cukinia, pomidory...

Bakłażany najbardziej lubię… grillowane.

W takiej postaci stosuję w różnych kombinacjach: do sosu pomidorowego lub do zapiekanej ciabatty z mozzarellą i świeżą bazylią. Tym razem zapiekłam na cieście francuskim.

Składniki (w przybliżeniu):

  • 1 duży bakłażan
  • 2 młode cukinie
  • 3 duże pomidory
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (schłodzonego)
  • 4 kiełbaski (stosuję: surową,wędzoną) pokrojone w kostkę, podsmażone
  • mozzarella
  • 3 jajka
  • ~300 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa
  • świeże listki bazylii do podania

Przygotowanie:

Bakłażana i dwie młode cukinie pokroić w plastry, oprószyć solą i pozostawić na 30 min. Potem osuszyć,  posmarować pędzelkiem oliwą i zapiec krótko, ale intensywnie na grillu (stosuję elektryczny grill do tostów).

W misce roztrzepać 3 jajka z jogurtem, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołowa. (Można dodać nieco tartego parmezanu)

Żaroodporne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Poukładać grillowane warzywa i pomidory, dodać podsmażone kawałki kiełbasy. Dodać kawałki mozzarelli i zalać masą jajeczną. Zapiekać około 30-40 min w temp 200°C.

Najlepiej smakuje na ciepło :)

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony