sernik dyniowy

Kupiłam dynie…i zniknęłam na kilka godzin w kuchni. Powstał sernik!

I jeszcze 12 słoików dyni w aromatycznej zalewie słodko-kwaśnej z goździkami i cynamonem. Przepis już niedługo!

Składniki na spód:

  • 250 g ciasteczek imbirowych
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm (użyłam naczynia żaroodpornego) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy – do połowy ich wysokości, schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Naczynie umieściłam w innym większym, wypełnionym wodą do połowy wysokości – moja metoda na wodną kąpiel sernika:)

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 425 g puree z dyni
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli wodnej około 1,5 godziny.

Sernik najlepiej smakuje mocno schłodzony…na drugi dzień :)

Przepis pochodzi z mojewypieki.com

 

 

Kategoria: Bez kategorii 2 komentarze »

2 odpowiedzi to “sernik dyniowy”

  1. Paulina

    Kusi mnie ten nietypowy serniczek ale mam tylko jedno naczynie żaroodporne… czy mogę upiec normalnie, czy jednak lepiej w kąpieli wodnej? Pozdrawiam

  2. Agathorre

    Witam, trudno powiedzieć, nie próbowałam bez kąpieli wodnej. Zamiast naczynia żaroodpornego można użyć np. dużej (szczelnej) blachy do ciasta:)


Skomentuj...



Początek strony