Keczup

Ketchup

Podążając za kulinarnymi potrzebami młodszej części rodziny zabrałam się do wykonania sosu, którego w każdym sklepie w bród. Wyszedł znakomity ale dzieci wolą…ten ze sklepu.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 małe marchewki (nie było w oryginalnym przepisie)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego ziela angielskiego, mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 220 g cukru muscovado
  • 250 ml octu z czerwonego wina
  • 2 czubate łyżki kaszki manny (mój dodatek zagęszczający)

Całość wykonałam nieco inaczej niż zalecano w przepisie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić i włożyć do dużego garnka. Dodać pokrojony seler. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut. Podsmażoną na oliwie posiekaną cebulę i czosnek dodać do garnka wraz z przecierem, przyprawami, cukrem i octem. Gotować całość na małym ogniu bez przykrycia około 50 min. Na koniec zmiksować dokładnie blenderem. (Lepiej przetrzeć przez sito ale ja rzadko wybieram tę drogę:)

W moim przypadku sos był zbyt rzadki dlatego dosypałam kaszki, gotowałam kilka minut i jeszcze raz zmiksowałam. Dla podkreślenia koloru użyłam odrobię czerwonego barwnika spożywczego.

Oryginalny przepis pochodzi z sierpniowego numeru KUCHNIA magazyn dla smakoszy.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony