escort bayan escort bayan escort bayan porno izle porno izle izmit escort izle escort izmit bayan escort izmit porno porno porno izle izmit escort porno izle porno izle porno izle porno izle porno izle buy cialis sikis izle sikis izle porno izle asyali porno rokettube porno izle porno izle porno izle porno izle porno izle escort izmit izmit escort bayan izmit escort bayanlar escort bayan izmit izmit escort kizlar izmit escort kizlar izmit olgun escort izmit eve gelen escort izmit ucuz escort bayan escort izmit kocaeli izmit escort izmit bayan escort izmit escort face izmit merkez escort escort bayanlar izmit porno porno

pistacjowy tort bezowy z borówkami…

…i malinami – absolutny mój ulubieniec wśród tortów bezowych. Uwaga! łatwo się uzależnić:)

4 placki bezowe:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 1/3 szklanki drobnego cukru
  • szklanka pokruszonych pistacji
  • 3 łyżki soku z cytryny

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać sok z cytryny. Stopniowo, powoli, dodawać cukier cały czas ubijając. Na końcu dodać orzechy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Dwie blachy do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach na papierze narysować po 2 okręgi o wymiarach 20 cm.  Masę bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo wg narysowanych okręgów. (Pozostawić około 1 cm do narysowanych linii)

Piec 4 placki naraz. Włożyć na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 180º potem zmniejszyć temp. do 150º C i pozostawić na około 50 minut (termoobieg). Po 30 min. można blachy zamienić miejscami – jeśli będą przypiekały się nierównomiernie. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki od piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę schłodzić przez 10 minut w zamrażarce, następnie ubić na sztywno w metalowej misce. Miskę również można przed ubijaniem schłodzić w zamrażarce. Niska temperatura ułatwia ubijanie śmietany :). Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder,  następnie dodawać partiami serek mascarpone i wymieszać dokładnie na wolnych obrotach.

Placki bezowe przełożyłam masą, świeżymi malinami i borówkami, wierzch ozdobiłam borówkami i posypałam pokruszonymi pistacjami.

 

 

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony