pistacjowy tort bezowy z borówkami…

…i malinami – absolutny mój ulubieniec wśród tortów bezowych. Uwaga! łatwo się uzależnić:)

4 placki bezowe:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 1/3 szklanki drobnego cukru
  • szklanka pokruszonych pistacji
  • 3 łyżki soku z cytryny

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać sok z cytryny. Stopniowo, powoli, dodawać cukier cały czas ubijając. Na końcu dodać orzechy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Dwie blachy do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach na papierze narysować po 2 okręgi o wymiarach 20 cm.  Masę bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo wg narysowanych okręgów. (Pozostawić około 1 cm do narysowanych linii)

Piec 4 placki naraz. Włożyć na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 180º potem zmniejszyć temp. do 150º C i pozostawić na około 50 minut (termoobieg). Po 30 min. można blachy zamienić miejscami – jeśli będą przypiekały się nierównomiernie. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki od piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę schłodzić przez 10 minut w zamrażarce, następnie ubić na sztywno w metalowej misce. Miskę również można przed ubijaniem schłodzić w zamrażarce. Niska temperatura ułatwia ubijanie śmietany :). Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder,  następnie dodawać partiami serek mascarpone i wymieszać dokładnie na wolnych obrotach.

Placki bezowe przełożyłam masą, świeżymi malinami i borówkami, wierzch ozdobiłam borówkami i posypałam pokruszonymi pistacjami.

 

 

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony